Kennelläger

Nu har vi varit på kennelläger med Doris uppfödare Amamus. Lägret var förlagt i Rissna på Depå Grande så vi var inte så långt hemifrån. Vi valde att bo i husvagnen och att åka med Freja till omma och offa på dagarna. Tror hon hade det roligare där än hos oss i skogen.

Birgitta/Nobel, Maud/Pottifar, Jan/Ronja, Monica/Doris, Lena/Anton, Nina/Ilo, Ellen/Kiska

Vi började på fredag eftermiddagen med rallylydnad. Instruktör var Emil Falk. Har inte provat på detta tidigare men tyckte att det var jätteroligt. Skulle vara roligt att köra lite sådant framöver. Doris tyckte också att det var roligt. Det är lydnad i lite friare form och tycker jag är en roligare form :-).

(bilder från rallylydnaden kommer senare)

Lördagen var vigd åt jakt/apportering med instruktörerna Ulrika och Stefan Ebenhard. Vi började med att stå fyra på en sida och tre på andra sidan, alltså mittemot varandra och bildade en liten korridor mellan oss. Började på en ganska bred korridor och minskade sedan lite på den. Instruktörerna kastade iväg en dummy som sedan hundarna skulle hämta. Doris hade hög fart ut och in kan jag väl säga. Hon kan dock inte sitta tyst och titta på längre utan lät lite (mycket!) när dummisarna föll.

Efter detta så blev det linjetagsträning. En ny variant av träning och den fungerade riktigt bra på alla hundarna. Den gick ut på att man gick ut och satte ner hundarna ganska nära där man kastade och så fick de hämta en varsin dummie. Sedan kastade man ut en till till varsin hund som de inte fick hämta utan man gick en vid sväng bakåt så att man hamnade cirka 25 meter från dummisarna. Där skickade man hundarna på handtecken och röstkommando och alla hundarna var jätteduktiga och sprang rakt ut och hämtade dem.

Detta gjorde vi om en gång till men då fick inte hundarna se att den andra dummisen slängdes ut och så gick vi samma sväng igen för att sedan skicka dem från lite längre avstånd. Doris hade lite svårt denna gång även om vi bara lade till cirka 6 meter längre avstånd. Hon sprang ut till rätt område men sedan började hon springa runt, runt. Vi fick gå ut med dummisen så att hon såg var den landade och sedan skicka om och då gick det bra.

Vi provade även på att göra samma övning fast från skog ut på äng och det gick bra för de flesta hundar. Doris har ju sina problem med att komma in med dummisen direkt till mig men hon kunde faktisk apportera dummisar med handtag utan att springa runt och leka allt för mycket ;-).

Efter lunchen så begav vi oss till vattnet. Vi fick apportera två dummisar var genom vass och det gick strålande för oss alla. Efter det var det apportkastare som gällde och då flög fan i Doris. Hon blev så till sig att hon vrålade rakt ut. Vi gick därifrån för att lugna ner henne och hon fick inte apportera från vattnet något mer. Lite taggad hon blev då, antar att det kommer från Jens Palmqvist-kursen då det small rätt mycket och ramlade ner ganska många dummisar som taggade henne något enormt.

Vi fortsatte lite senare på en myr med ett linjetag vi gick ut själva och sedan vände vi hunden och vi fick en enkelmarkering. Sedan fick vi vända oss mot linjetaget och ta den. Efter detta så skulle vi vända oss mot markeringen och ta den. Det började kanonbra med ett linjetag som hade kunnat blivit perfekt om hon bara hade kommit in till mig med dummyn och inte släppt den mitt på myren för att leta reda på markeringen och senare sätta sig och bajsa :-).

Efter detta var hundarna rätt möra och de tre som var mest pigg fick en liten extra övning med ett linjetag över vatten. De tre klarade detta galant.

Söndagen var vigd åt viltspår och detta gick Fredde med Doris. Har försökt dela upp Doris så att Fredde också kör något med henne :-). Våran instruktör var Rune Thander. Han började med att gå igenom grunderna i viltspår och vad man ska ha för utrustning. Sedan fick alla förare gå ut ett varsit kort spår till hundarna som fick ligga i en timme ungefär. Alla hundar var duktiga även på detta även om farten hos vissa kunde saktas ner något (Doris inräknad). Sedan var det lunch och de två som hade lagt specialspår fick gå sina spår.

Jan/Ronja och Fredrik/Doris. Systrarna är ganska lika varandra.

Sedan fick de som ville gå ett spår till som var lite längre och svårare. Detta fick också ligga i cirka en timme. Nu hade alla hundar ett lägre tempo och de svårigheter som låg i spåret klarade alla galant.

När Doris som gick sist var ute på sitt spår öppnades himlen och det började störtregna. Nu gjorde det inte så mycket när det precis var slut på dagen och vi alla skulle åka hem men min iPhone tycke inte om att bada tyvärr.

Helgen har varit supertrevlig och nyttig. Viltspår är något vi kommer att utöva på Doris och det har vi ju tänkt hela tiden men inte kommit med på någon kurs. Jaktträningen håller vi på med redan och där är det bara till att träna ännu mer. Rallylydnad tycker jag verkar jätteroligt och där skulle jag vilja gå en kurs så att man lär sig skyltarna för det är inte lätt.

Vi får väl se vad som händer i framtiden men det verkar som om vi har en hund för lite ;-). Inte för att jag tror att Doris kommer att bli utsliten för hon tycker verkligen att det är roligt att arbeta utan för att både jag och Fredde tycker detta är superroligt och vill göra samma saker med Doris.

Doris och Kiska ville gosa lite med varandra.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s